ВІДДІЛ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ
ЖАДЬКІВСЬКА ГІМНАЗІЯ ЧЕРНЯХІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ
Код ЄДРПОУ 06671468
НАКАЗ
01.09.2025 р. с.Жадьки № 29
Про
організацію харчування
здобувачів освіти Жадьківської
гімназії
у 2025-2026 навчальному році
На виконання Законів України
«Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про
охорону дитинства», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали
внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про державну соціальну допомогу
малозабезпеченим сім’ям», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального
захисту», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», «Про внесення змін до деяких
законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей, один із
батьків яких загинув (пропав безвісти), помер під час захисту незалежності та
суверенітету України», «Про
основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»,
Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у
новій українській школі, схваленої Указом Президента України від 25.05.2020 №
195/2020, пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305
(зі змінами) «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у
закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», наказу
Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 № 667 «Про затвердження
Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і
комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах» (зі змінами та
доповненнями), Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних
навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міністерства освіти і науки
України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 №298/227 (із
змінами та доповненнями), наказу Міністерства охорони здоров’я України від
25.09.2020 № 2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів
загальної середньої освіти», наказу
Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
від 03.12.2020 № 2532 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та
обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної
середньої освіти», постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 № 116
«Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у закладах
дошкільної освіти, учнів у закладах загальної середньої та професійної (професійно-технічної)
освіти, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану
вартість», постанови
Кабінету Міністрів України від 27.06.2025 № 767 «Деякі питання надання
освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спеціальним
фондом державного бюджету) в частині забезпечення харчуванням учнів закладів
загальної середньої освіти у 2025 році» (із змінами), постанови Кабінету
Міністрів України від 13.08.2025 № 961 «Деякі питання фінансування харчування
учнів закладів загальної середньої освіти», рішення виконавчого комітету Черняхівської селищної ради від 30.01.2025 №
2 «Про встановлення розміру батьківської
плати за відвідування дитиною закладу дошкільної освіти та гаряче харчування в
закладах загальної середньої освіти громади», наказу відділу
освіти, молоді та спорту Черняхівської селищної ради від 29.08.2025 р. №104 «Про організацію харчування дітей у
закладах дошкільної освіти та закладах загальної середньої освіти Черняхівської
селищної ради у 2025-2026 навчальному році», з метою забезпечення повноцінного
раціонального харчування, запобігання харчових отруєнь та виконання
санітарно-гігієнічних правил і норм
НАКАЗУЮ:
1. Організувати харчування для здобувачів освіти Жадьківської гімназії після
отримання результатів дослідження води, які дозволяють проведення харчування у
харчоблоці навчального закладу.
1.1.Затвердити графік та режим харчування відповідно до
особливостей освітнього процесу, контингенту учнів і
матеріально-технічного забезпечення.
До 05.09.2025 р.
1.2.Організувати безкоштовне харчування для здобувачів освіти закладу, які мають статус:
-
дітей-сиріт та дітей,
позбавлених батьківського піклування;
-
дітей з інвалідністю;
-
дітей з особливими потребами, які навчаються у
інклюзивних класах (групах);
-
дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до
Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
-
дітей, евакуйованих із зони відчуження, дітей, які є
особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи і тих, що проживали
у зовні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття
постанови про відселення, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний
захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
-
дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, дітей, які
мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних
конфліктів, пов’язаних із збройною агресією російської федерації;
-
дітей з числа осіб, визначених у статті 10 Закону
України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (дітей
загиблих (померлих) батьків);
-
дітей, батьки яких є учасниками бойових дій або
інвалідами війни;
-
учнів 1-4 класів віком від 6 до 11 років гімназії.
1.3. Зменшити на 50% розмір плати за харчування
дітей з багатодітних сімей.
2.Класним керівникам:
2.1 здійснювати щоденний облік здобувачів освіти,
для яких передбачено харчування (в т.ч. безкоштовне), щоденно надавати
відомості про кількість учнів
закладу відповідальному за харчування у
навчальному закладі.
3.Адміністрації:
3.1. Затвердити
режим і графік харчування дітей в їдальні.
3.2.Контролювати, щоб безкоштовне
харчування учнів здійснювалось тільки в робочі дні. У разі відсутності учнів
під час навчання компенсації за харчування не проводити.
3.3.Інформувати батьків про
організацію харчування дітей.
3.4.Контролювати
ведення документації кухарем.
3.5.Щотижня спільно з кухарем аналізувати і підводити підсумки, усувати
недоліки, пов’язані з харчуванням дітей.
4.Соціальному педагогу Огійчук Л.М.:
4.1.Вести
облік дітей пільгових категорій, при необхідності поновлювати документацію.
5.Медсестрі закладу Ковтонюк
Т.М.:
5.Контролювати дотримання двотижневого меню,
натуральних норм харчування учнів,
технологією приготування страв та веденням відповідної документації.
5.1.
Проводити щоденний контроль за організацією харчування, безпеку і якість
продуктів харчування та продовольчої сировини, готової продукції;
5.2.Здійснювати контроль за
термінами зберігання та реалізації продуктів
харчування;
5.3.Брати участь у складанні меню для харчоблоку та
бути присутньою під час відбирання проб кухарем;
5.4.Контролювати дотримання
технології приготування страв кухарем;
5.5. Контролювати виконання норм
харчування;
5.6. Щоденно контролювати санітарно-гігієнічний
стан приміщень харчоблоку та обідного залу;
5.7. Контролювати дотримання правил
особистої гігієни персоналом, перевіряти наявність гнійничкових захворювань і
гострих респіраторних інфекцій у працівників харчоблоку та реєструє в Журналі
здоров'я працівників харчоблоку;
5.8. Спільно з класними керівниками
контролювати дотримання учнями правил особистої гігієни та правил вживання
готової продукції.
5.9. Провести навчання з кухарем щодо одягання, використання, зняття
засобів індивідуального захисту, їх утилізації, та забезпечити контроль за
виконанням цих вимог.
6.Призначити кухаря закладу Кушнірук Л.А. відповідальною за :
6.1.Прийняття і збереження безпечних
і якісних продуктів харчування та
продовольчої сировини, готової
продукції;
6.2.Попереднє
замовлення продуктів харчування;
6.3.Дотримання
санітарно-гігієнічних вимог до умов зберігання, реалізації продуктів
харчування і продовольчої
сировини, технології приготування страв;
6.4.Складання
щоденних меню-розкладів на основі двотижневого меню;
6.5.Здійснення
бракеражу сирої продукції, ведення журналу бракеражу
продукції;
6.6.Зберігання
та використання запасу продуктів;
6.7.Якісне
і своєчасне приготування їжі;
6.8.Дотримання
технології виготовлення, відбору та зберігання добової проби страв;
6.9.Дотримання правил особистої
гігієни з використанням антисептичних засобів
та своєчасно проходити обов’язкові
медогляди.
6.10.Дотримання
санітарно-гігієнічного режиму харчоблоку, вимог до устаткування та
миття посуду, інвентаря;
6.11.Дотримання
Інструкції з охорони праці працівників харчоблоку;
6.12.Дотримання
правил пожежної безпеки в їдальні;
6.13.Отримання
сметани, м’яса, риби в таких кількостях, що можуть бути використані
в установлені терміни реалізації;
6.14.Заміну страв з переліку, який надається
перспективним меню лише у випадку
невчасного завезення продуктів постачальниками;
6.15.Ведення наступної документації:
-
накладні на отримані продукти;
- калькуляційні картки;
- сертифікати якості, висновки санітарно- епідеміологічної експертизи;
- перспективне двотижневе меню;
- щоденне меню-вимогу;
- технологічні картки приготування страв;
- бракеражні журнали (сирої і готової продукції) ;
- книга складського обліку ;
- журнал обліку дітей;
-
журнал обліку виконання норм харчування;
- журнал оперативного контролю за станом
організації харчування;
- місячний звіт.
6.16. Подання 25 числа кожного наступного місяця звітів по
харчуванню в централізовану бухгалтерію відділу освіти.
6.17.Отримання продуктів харчування
та продовольчої сировини по накладних разом із супровідними документами, які
свідчать про їх походження і якість;
6.18.Вивчення запитів і забезпечення
харчуванням учнів.
7.Створити бракеражну комісію у
складі: Голова: Огійчук Л.М.,
Члени комісії:
Присяжнюк Ю.П., Ковтонюк Т.М., Бачук І.В., Дичок В.В.
Комісії брати участь у бракеражі
продуктів та продукції із записами у
відповідних журналах.
8.Призначити класних керівників 1-9 кл., здобувачі
освіти яких належать до пільгових
категорій відповідальними за:
8.1.Збереження здоров’я і життя
учнів та дотримання безпеки
життєдіяльності під час харчування;
8.2.Дотримання учнями правил
особистої гігієни при вживанні готової продукції;
8.3.Участь у чергуванні в їдальні,
ведення записів у журналах;
8.4.Щоденний облік дітей, які
харчуються.
9.Призначити завідувача господарства
закладу Бачука І.В. відповідальним за:
9.1.Дотримання вимог щодо охорони
праці під час експлуатації обладнання будівлі, приміщення їдальні;
9.2.Забезпечення якісною питною
водою (згідно вимог);
9.3.Організацію
безперебійного електропостачання та каналізаційного спуску в їдальні;
9.4.Дотримання норм електричної та
пожежної безпеки;
9.5.Забезпечення їдальні необхідними
засобами дезінфекції, гігієни та пожежогасіння.
10. Призначити медичну сестру Ковтонюк Т.М. відповідальною
за постійний дезінфікуючий режим в процесі обробки посуду, кухонного
обладнання, предметів вжитку. При цьому застосовувати відповідні розчини згідно
діючих санітарних норм.
11.Заступнику директора з НВР
Огійчук Л.М. забезпечувати постійний контроль за достовірністю надання до
відділу освіти, молоді та спорту відомостей про надходження та витрачання
продуктів харчування, табелів відвідування здобувачами освіти Жадьківської
гімназії.
До 2
числа наступного місяця
12.Контроль
за виконанням даного наказу залишаю за собою.
Директор гімназії Олександр ПРУТ
Немає коментарів:
Дописати коментар